IB Resources FotoPage

By: dR ali IB Resources

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Sunday, 20-May-2007 12:33 Email | Share | | Bookmark
XPDC ke Taman Negeri Endau Rompin : Siri 4

Abg Ju tengoh membakor ikan kelah...
Abg Naim tengoh masok gulai utk dinner..
rodong-rodong sedang menunggu dgn sabor
View all 10 photos...
Pertama sekali kawan mintok maaf sebab lambat up date fp kawan nih..
bukan mende... seminggu dua nih memang sibuk ngan keje...
walaupun begitu... semalam sempat juga ke Tasik Chini utk ambik gambor...

tapi kawan nok perabih dulu entry pasey Endau Rompin nih...

Ini ialah suasana damai di dalam hutan Endau Rompin....



Ini pulok suasana sungai yg jernih lagi menyegarkan... airnya begitu bersih hingga boleh diminum begitu saja... tidak tercemar...



Sungai kat sini berjeram dan ada banyok air terjun...



Gambor-gambor besor ada KAT SINI..

Seperti biasa terlalu banyok flora dan herba hok ada di hutan Endau Rompin nih...
tetapi cendawan putih nih memang menarik minat kawan...



Kalau nok nengok gambor besor cendawan nih, sila galeri Flora 2121studio.com

Ini pulok gambor 2 orang rodong photog... Shahrol Art Pixel & Hisham27 sedang beraksi...
rajin dan tekun mereka merakam keindahan di hutan Endau Rompin...



Ini pulok himpunan gambor-gambor rodong-rodong hok masuk hutan sekali hari tu...
memang beh... memang meriah...



Quote:
Insyallah kami akan pergi lagi ke Endau Rompin pada 14, 15 & 16 Julai 2007....
Sesiapa hok berminat bolehlah menghubungi kawan.... perbincangan mengenai trip tu ada di sini..



____________________________________________________________________
Setakat nih ada 2 keping gambor hok kawan jual di DREAMSTIME... klik utk nengok gambor besor..




Tuesday, 8-May-2007 14:09 Email | Share | | Bookmark
XPDC ke Taman Negeri Endau Rompin : Siri 3

Ikan Susur Batang fresh bakar...
Aksi pemancing yg terlampau... hehehe...
Jernihnya air....
Hmm... disebabkan minggu ni kawan teramat sibuk....
maka tok sempatlaa kawan nok update fp kawan nih...
cumanya kawan nok up jugok sikit gambor-gambor hok kawan sempat "usik" utk dikongsi bersama rodong-rodong hok rajin menziaroh fp kawan nih...

ni gambor ikan susur batang hok baru lepaih dipancing oleh Wan/Nazri (antara dua org nihlaa hok mendapatnya)... lepaih dapat terus bakor... memang fresh dan beh sekali weh...



________________________________________________________________________

Klik gambar utk gambar besar :





Monday, 30-Apr-2007 00:08 Email | Share | | Bookmark
XPDC ke Taman Negeri Endau Rompin : Siri 2

Barang-barang disusun utk diagih-agihkan...
Masing-masing memeriksa bag memasing...
Hisham27 doh ready nampoknya..
View all 13 photos...
Hari Pertama : Perjalanan ke tapak khemah

Kami berkumpul di depan Seven Eleven Rompin pada awal pagi 21 Apr....
apabila semua ahli rombongan yg majoritinya dari KL telah berkumpul...
kami konvoi menuju ke Taman Negeri Endau Rompin... masuk ikut Selendang, Rompin....
trip nih ada 18 orang semernye... termasuk 3 orang guide...

xpdc kami adalah di kawasan Taman Negeri Endau Rompin sebelah Ulu Rompin...
maknanya yg belah Pahang.... Air Terjun Buaya Sangkut tu jauh sangat lagi di bawah...
kami pergi bahagian atas Endau Rompin...

Ni gambor-gambor persiapan sebelum breifing dan start tracking masuk hutan...
kami mulakan perjalanan lebih kurang pukul 4.30 pagi...



Berjalan menyusuri denai dan menyeberangi Sg Sekinchin di dalam kegelapan pagi...
pacat tok soh ceritalaa... memang kampung dia tu...

banyak juga anak sungai yg kami harungi sehingga lebih kurang pukul 6.15 pagi apabila sampai di "Kem 100 Plus",
kami berhenti utk solat subuh...

Solat Subuh bergilir-gilir... kerana solat berlapikkan daun palas gajah ajer...
Ni gambor sekitor berhenti kat "100 Plus"...



Lepas solat tu Abg Naim & Pak Yusof mengeluorkan sedikit makanan utk alas perut buat meneruskan perjalanan yg masih jauh.... memang beh makan nasi impit cecoh ngan serunding...

Selepas mengalas perut... kami meneruskan perjalanan dalam suasana cahaya matahari yg masih suram pagi...
embun dan pacat menemani perjalanan kami...
kicauan burung-burung memang menghiburkan...

Lebih kurang pukul 8.45 pagi... kami sampai di Air Terjun Genat....
lebih kurang 4 jam lebih berjalan kaki baru sampai kat air terjun nih..
Walaupun Air Terjun ni taklaa tinggi mana... tapi indah...
kami berhenti seketika di sini... kawan pun tok melepaskan peluang utk shoot Air Terjun Genat nih...



Lebih banyok gambor Air Terjun Genat nih ada KAT SINI....

Kawan lambat sikit gerok dari Air Terjun nih sebab sibuk ambik gambor...
rodong-rodong lain doh jalan dulu... tinggal kawan berdua ngan Junaidi (guide) kat Genat..
doh puas ambik gambor kawan pun meneruskan perjalanan....

Selepas Air Terjun Genat... kami terpaksa mendaki "Bukit Taubat"...
nama nih diberi oleh guide sebab ramai hok taubat tok mboh pegi doh ke hutan Endau Rompin nih sebab
tok sanggup nok mendaki bukit nih....
kawan memang banyok berenti kat Bukit Taubat nih... hok mustahaknya sampai kat tapak khemah dgn selamat....

Selepas Bukit Taubat... ada 2 lagi anak bukit yg perlu didaki dan dituruni...
barulah sampai kat tapak perkhemahan....

Alhamdulillah kawan selamat sampai di tapak khemah lebih kurang pukul 11.45 pagi...
boleh tahan lambat jugok kawan menapok... dari 4.30 pagi... 11.45 baru sampai.... dekat nok tengohari baru sampai... hehehehe... bior lambat asal selamat... rodong-rodong lain... kul 10.30 ada doh hok sampai....

Ni gambor sekitor khemah...


Sampai ajer.. kawan tok lepaskan peluang utk mandi di sungai hok jernih dan nyaman tu...
lepas lunch kawan sibuk ngan kaki kawan hok banyok berdaroh dek pacat...
sampai tertidur sebab mengantuk sangat....
bangun-bangun doh asor... kawan solat jama' takhir ajer...

lepas tu gi shoot gambor spider dan pemandangan indah kat Sg Kemapan tu ngan rodong-rodong FMDC hok ikut sekali.... Banyok kawan dapat belajor dari Shahrol Art Pixel & Hisham27.... demeh memang beh...

Kami sibuk ngan xtvt photography.... rodong-rodong lain sibuk memancing kelah, sebarau dan tengas...
cari lauk utk makan malam pulok....

__________________________________________________________________




Thursday, 26-Apr-2007 02:38 Email | Share | | Bookmark
XPDC ke Taman Negeri Endau Rompin : Siri 1

Kelah yg kami dapat...
Gewang....
kat Pulau Lima.....
Alhamdulillah kami telah selamat pergi berXPDC ke Taman Negeri Endau Rompin pada 21 hingga 23 Apr 2007...

Hari nih kawan up sneak preview dulu... sebabnyer kawan sibuk sikit...
nanti kawan akan upkan gambor-gambor sepanjang trip tu...
memang banyok gambor weh.... harap bersabor....




Friday, 20-Apr-2007 09:42 Email | Share | | Bookmark
Teratai Bunga Indah

Teratai bunga indah...
Mahu berkembang...
Alhamdulillah... entry kali nih masih berkisor pasal bunga...
kali nih kawan up kan gambor-gambor bunga teratai hok amat banyok kat paya di kampung mok mertua kawan di Merchong....



Lebih banyok gambor teratai ada KAT SINI WEH....


Quote:
Alhamdulillah dah selamat keluor hutan dalam pukul 4.00 ptg semalam...
badan masih lagi sengal-sengal... kaki kiri kawan memang sakit amat...
lama doh tok jalan kaki berjam-jam... hehehe...
insyallah esok kawan akan upkan gambor-gambor XPDC Endau Rompin...




[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net